
( ارتقاي مديريت آموزشگاهي)
سال تحصيلي 93-94
مقدمه :
با شكلگيري آموزش و پرورش رسمي، مديريت مدرسه در كانون توجّه برنامهريزان، صاحب نظران و پژوهشگران قرار گرفت چرا كه توجّه به اين امر مهم، موجب بهبود كيفيت فرايندها در آموزش و پرورش میشود و زمينهی دستيابي به نتايج مورد انتظار جامعه و توسعهی سرمايهی انساني را فراهم مي سازد .
اين در حالي است كه همواره رويارويي با مسائل و مشكلات، عملكرد مدرسه را تحت تأثير قرار داده و باعث كاهش ميزان كارآيي و اثربخشي مديريت ميشود و ايفاي نقش، انجام مأموريتها و وظايف محوله را با مشكل روبهرو ميكند. بديهي است در چنين شرايطي اگرچه توجّه به عوامل گوناگون، متنوع و مؤثر از اهميّت ويژهاي برخوردار است امّاتوانمندسازي مديران مدارس در برنامهريزي و رهبري خلّاق فعّاليّتهاي آموزشي و تربيتي، بهرهگيري از ظرفيت سرمايههاي انساني(كاركنان، اوليا و دانشآموزان) و جلب مشاركت فعّال اين سرمايهی ارزشمند در ادارهی امور مدرسه، مديريت منابع مادّي و همچنين جلب مشاركت مراكز و نهادهاي پيراموني بيش از هر راهبرد ديگري ارتقا و بهبودمديريت مدرسه را ممكن ميكند .
از آنجا كه هر نهاد يا سازماني براي رشد و بهبود مستمر، به يك الگو نيازمند است، آموزش و پرورش نيز به عنوان يك نهاد عظيم و اثرگذار در جامعه از اين مهم مستثني نيست و ضرورت اجراي برنامهاي كه بتواند مسير تعالي مديريت را تعريف،تسهيل، تسريع و دست يافتنيكند چند برابر ميشود. بدين منظور برنامهی «تعالي مديريت مدرسه» با الهام از الگوی تعالي سازماني[1]به منظور اجرا در سراسر كشور طراحي و توليد گرديد. مدل تعالي، نوعي ساختار مديريتي است كه با تكيه بر اصول و مفاهيم اساسي و توجّه به معيارهاي اصلي مديريت كيفيت جامع و سيستم خودارزيابي موجبات پيشرفت و بهسازي مدرسه را فراهم مي سازد.
[1]- با بررسي و مطالعهي مدل هاي تعالي سازماني مؤثر و مطرح در دنيا به ويژه مدل هاي دمينگ، مالكوم بالدريج ،EFQMوIWA2 از ميان انواع الگوهای تعالي سازماني، مشخص گرديد مدل EFQMنسبت به ساير الگوها، ابعاد كاملتري را موردتوجّه قرارداده است. به همین دلیل الگوی پيشنهادي آقايان: دكتر حسن نودهي، دكتر محمّدسعيد تسليمي، دكتر سيدمحمّد ميركمالي و دكتر ناصر ميرسپاسي كه با تمركز برالگوي EFQM مدلي بومي با نگاه بر تعالي سازماني در بخش آموزشرا معرفی نمودهاند، انتخاب گرديد. اين الگو در دو بعد توانمندسازها و نتايج( با توجّه به 15 معيار ) ارائه گرديده است. ازآن جا كه مفاهيم ارزشي و كليدي اين مدل ارتباط نزديكي با اهداف مورد توجّه در سندتحول بنيادين دارد، با تأسي از اين مدل، برنامهی «تعالي مديريت مدرسه» تدوين گرديد. (براي دريافت اطّلاعات بيشتر به فصلنامه ي تعليم و تربيت، سال بيست و ششم- شماره ي يك- بهار 1389 رجوع نماييد.)
برنامه ی «تعالي مديريت مدرسه»آموزش و پرورش را به سمت يك سيستم آموزشي مبتني بر برنامه و عمل پاسخگويي بيشتر و توجّه به نيازهاي جامعه سوق خواهد داد. اجراي دقيق خودارزيابي و ارزيابي بيروني بر اساس تعاريف و شاخصهاي تعيين شده، به مديريت مدرسه فرصت ميدهد با بهرهگيري از يك سيستم هوشمند و كارآمد شناسايي و به كارگيري مطلوب منابع و ظرفيتهاي موجود، بهبود مستمر و تعالي فرآيند آموزشي ـ تربيتي مدرسه را ممكن سازد. بدين ترتيب تمامي فرايندهاي مديريت در مسير تحول قرار گرفته و تفكر بهبود مستمر به عنوان یک اصل و ارزش در مدارس نهادینه ميشود .
تعريف برنامه: |
برنامه ی «تعالي مديريت مدرسه» سعي دارد با تكيه بر سند تحول بنيادين و نگاهي تعالي بخش، مدرسه محور، مشاركت جو وكيفيت مدار ضمن تمركز بر فرايندهاي مديريتي، شرايطي را فراهم آورد تا كليهی عوامل مؤثر در مديريت مدرسه ضمن شناسايي ظرفيتها و تواناييهاي داخلي و پيراموني خود، با اتّخاذ رويكرد برنامه محوري نسبت به تعيين اهداف و طراحي برنامهی عملياتي مدرسه اقدام کند و با نگاهي تيزبين و نقاد به صورت مستمر عملكرد مدرسه خود را نسبت به نقشه ي راه يا برنامه ي عملياتي و هدفهاي قصد شده، بسنجد.
همچنين به منظور جلوگيري از هرگونه اتلاف فرصت، با تشخيص خطاها و شكافهاي عملكردي، راههاي بهبود را شناسايي کند و با برنامهريزي مناسب به اجراي راهكارهاي بهبود اقدام نمايد تا از اين طريق كيفيت مديريت مدرسه را ارتقا بخشيده و افزايش بهرهوري را ممكن سازد.
ضرورت :
|
سيماي مدرسه در افق چشم انداز 1404 در سند تحول بنيادين آموزش و پرورش با ويژگيهاي مترقي آن، سياستها و اولويتهاي ابلاغي وزير محترم آموزش و پرورش جناب آقاي دكتر فاني مبني بر «ارتقاي كيفيت آموزشي و پرورشي مدارس» و «بهبود مديريت آموزشگاهي» همچنين ارتقای سطح آگاهي عمومي جامعه و شكلگيري انتظارات جديد والدين نسبت به ماهيت و كاركردهاي مدرسه ، ما را از برنامهريزي براي استقرار مديريت برنامهمحور، كيفيت مدار و تعالي بخش كه در شكلگيري و هويتبخشي به مدارس نقش اساسي ايفا ميكند، ناگزير ميسازد. برنامهی «تعالي مديريت مدرسه» در راستاي پاسخگويي به اين نياز و ضرورت طراحي شده است.
مستندات قانوني:
|
در راستاي تحقق مأموريتآموزش و پرورش در زمینهیكيفيت بخشي به مديريت مدارس وبر اساس مفاد اسناد قانوني زير اين برنامه طراحي و توليد گرديد:
v سند نقشه ي جامع علمي كشور[1]
v قانون برنامهی پنجم توسعهی جمهوري اسلامي ايران[2]
v سند تحول بنيادين آموزش و پرورش[3]
v اهداف دورههاي تحصيلي مصوّب شوراي عالي آموزش و پرورش
v آيين نامهی اجرايي مدارس[4]
v قانون احياي معاونت پرورشي [5]
اهداف:
|
انتظار مي رود با اجراي اين برنامه اهداف كيفي و كمّي ذيل محقق شود:
الف) اهداف کیفی:
1. زمينهسازي براي دستيابي به استانداردهاي آموزشي و مديريتي در مدارس
2. زمينهسازي به منظور ارتقاي كيفيت آموزشي و پرورشي مدارس
3. حركت به سوي نهادينهسازي نگاه تعاليبخش در فرآيندهاي مديريتي
4. ايجاد وفاق سازماني از طريق توسعه ي فرهنگ كار گروهی در مدرسه
5. ترويج و تقويت سيستم خودارزيابي در راستاي بهبود و تعالي عملكرد مديريت در مدرسه
6. افزايش انگيزهی مديران و ديگر كاركنان براي بهبود عملكرد
7. توسعه و تقويت مشاركت كاركنان، دانش آموزان و اوليا در امر راهبري و مديريت مدرسه
ب) اهداف کمّی:
با توجّه به جدول زير، در پايان برنامهی چهارساله در دوره ي ابتدايي11891 مدرسه ، در دورهی اوّل متوسطه 11242 مدرسه، در دوره ي متوسطه نظري 5042 مدرسه ، در هنرستان فني وحرفهاي و كاردانش 1844 مدرسه و در مدارس مستقل عشايري 460 مدرسه تحت پوشش اجراي برنامه قرار خواهند گرفت.
[1]- راهبردكلان ششم، اقدام ملي 29مبنيبر ايجاد نظامرتبهبندي مدارس و مؤسسات آموزش و پرورش به منظور شفاف سازي عملكرد و ارتقايكيفيت وتقويت انگيزه هاي رقابتي
[2]- راهكار 8 بندالف از ماده 19مبني بر سنجش و ارتقای صلاحيت هاي حرفه اي نيروي انساني موجود و موردنياز آموزش و پرورش براساس شاخص هاي آموزشي و پرورشي قانون برنامه ي پنجم توسعه ي جمهوري اسلامي ايران
[3]- بند 1 از فصل چهارم، مدرسه در افق چشم انداز 1404 مبني بر «تربيت افرادي خود ارزياب، مسئول و پاسخگو نسبت به نظارت و ارزيابي بيروني» و « مبتني بر رويكرد مديريتي نقد پذير، مشاركت جو » / بند هاي 4 و7 از فصل پنجم(هدف هاي كلان) مبني بر « برقراري نظام اثر بخش و كارآمد مديريت منابع انساني بر اساس نظام معيار اسلامي» و « ارتقاي اثربخشي و افزايش كارآيي در نظام تعليم وتربيت رسمي عمومي» / بندهاي 13،9،2 فصل ششم (راهبردهاي كلان) مبني بر «نهادينه كردن نگاه يكپارچه به فرايند تعليم و تربيت با رويكرد تعالي بخش در كليه ي مؤلفه هاي نظام تعليم و تربيت رسمي عمومي » و « استقرار نظام مديريت اثربخش ، كارآمد، مسئوليت پذير و پاسخ گو و بستر سازي براي استقرار نظام كارآمد منابع و مصارف در نظام تعليم و تربيت رسمي عمومي » و « توسعه ي مستمر شايستگي ها و توانمندي هاي اعتقادي ، تربيتي ، علمي و حرفه اي فرهنگيان»
[4]- مصوبه جلسه 652 مورخ 20/5/79 شوراي عالي آموزش و پرورش،مفاد بند 1 ماده3، فصل2
[5]- براساس تبصره 8 اين قانون، وزارت آموزش و پرورش موظف است گزارش عملكرد معاونت هاي مختلف خود را در توسعه و تعميق مسايل پرورشي و آموزشي در پايان هر سال تحصيلي به كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي ارائه نمايد .
1- ستاد
1-1) شوراي سياستگذاري و راهبردي:
الف)اعضا :
- وزير آموزش و پرورش (رئيس شورا)
- معاون آموزش متوسطه (دبير شورا)
- معاون آموزش ابتدايي ( عضو)
- معاون توسعه مديريت و پشتيباني (عضو)
- معاون پرورشي و فرهنگي (عضو)
- معاون تربيت بدني و سلامت (عضو)
- رئيس دانشگاه فرهنگيان (عضو)
- رئيس مركز برنامهريزي منابع انساني و فناوري اطّلاعات (عضو)
- رئيس مركز اطّلاعرساني و روابط عمومي (عضو)
- مديران كل دفاتر آموزشي ابتدايي، دوره اول متوسطه، متوسطه نظري، فني و حرفه اي، كاردانش
و عشاير (عضو)
- مديركل دفتر ارزيابي و پاسخگويي به شكايات (عضو)
- يكي از مديران كل آموزش وپرورش استان ها (عضو)
- مسئول كارگروه تخصصي (عضو)
- يك نفر صاحبنظر در رشتهی مديريت آموزشي (عضو)
- نمايندهي مركز آموزش مديريت و رهبري ايرانيان(عضو)
- يك نفر از مديران مدارس (عضو)
ب) وظايف:
1- سياستگذاري و تصويب راهبردهاي اجرايي
2- تصويب و ابلاغ برنامه
3- تصميمگيري براي توسعه و تعميم برنامه
4- تعيين اعضاي كارگروه تخصصي و صدور ابلاغ براي آنها
5- نظارت بر اعمال سياستها و راهبردهاي اجرايي
6- ايجاد هماهنگي و نظارت بر عملكرد تيم هاي ارزيابي
7- پيش بيني، تخصيص، تأمين و ابلاغ منابع مالي
1-2) كارگروه تخصصي:
الف) اعضا :
-يكي از معاونين دفاتر آموزشي ابتدايي، دوره ي اول متوسطه، متوسطه ي نظري، فني و حرفه اي، كاردانش
و عشاير (عضو)
- نمايندهی معاونت توسعه مديريت و پشتيباني
- نمايندهی معاونت پرورشي و فرهنگي
- نمايندهي معاونت تربيت بدني و سلامت
- نمايندهی مركز برنامهريزي منابع انساني و فناوري اطّلاعات
- نماينده ی تیم ارزیابی ستادی
- نمايندهی مركز اطّلاع رساني و روابط عمومي
- يكي از معاونين آموزشي اداره كل آموزش و پرورش شهر تهران
- سه نفر ازكارشناسانمديريتآموزشگاهي( از معاونت هاي آموزشي)
- يك نفر از اساتيد صاحب نظر رشته ي مديريت آموزشي
ب) وظايف :
1- تهيّه وارائهی برنامهی عملياتي در راستاي سياستهاي مصوّب شوراي سياستگذاري و راهبردي
2- ايجاد همسويي و هماهنگي ميان دورههاي تحصيلي جهت تحقق حدّاكثري اهداف
3- تعيين ملاكها و شاخصهاي ارزيابي و ارائه به شوراي راهبردي
4- تهيّه و تنظيم جدول زمانبندي اجراي برنامه
5- تهيّه و توليد راهنماي آموزشي و نظارتي
6- تمهيد مقدمات و برگزاري دورههاي آموزشي تربيت مدرس
7- هدايت و نظارت بر روند كيفيت برگزاري دورههاي آموزشي استاني
8- پيش بيني، تخصيص وتوزيع اعتبارات مورد نياز
9- اطّلاع رساني در خصوص اجراي برنامه و انعكاس اخبار مربوطه
10- تعيين سازوكارهاي نظارتي و ارزيابي فرايند اجراي برنامه
11- نظارت بر فعّاليّتهاي شوراي برنامهريزي استانها
12- ارسال ليست اسامي مدارس حائز رتبه ي متعالي از نظر استان به تيم ارزيابي ستادي
13- تهيّه ي چهارچوب گزارش مستند و تحليلي
14- تهيّه و تنظيم گزارش تحليلي وارائه به شوراي سياستگذاري و راهبردي
15-برگزاري همايش كشوري، تجليل وتقدير از برگزيدگان بر اساس رتبههاي مكتسبه
1-3) تيم مشاوره و نظارت:
الف) اعضا :
مديرانكل،معاونين، كارشناسمسئولان وكارشناسان مرتبط با مديريت مدارس در دفاتر آموزشي ابتدايي، دوره اول متوسطه، متوسطه نظري، فني و حرفه اي، كاردانش و عشاير
ب) وظايف :
1- تشكيلجلسات هماهنگي ميان اعضا به صورت مستمر
2- تدوين برنامه ي مشاوره و نظارت در هر يك از دفاتر آموزشي
3-نظارت بر فعّاليّت تيم هاي مشاوره و نظارت استانها
4-نظارت بر فرآيند اجراي برنامه در تمامي مناطق آموزشي ومدارس مجري
5-ارائهی خدمات راهنمايي و مشاوره به ادارات كل آموزش و پرورش، ادارات آموزش و پرورش مناطق و مدارس مجري
6-ارائهی گزارش نهايي از اجراي برنامه و ارسال ليست مدارس حائز رتبه ي ممتاز و متعالي از نظر استان ها به كارگروه تخصصي
1-4 ) تيم ارزيابي
الف) اعضا:
اين تيم زیر نظر کارگروه تخصصی ، مسئولیت بررسی نتایج ارزيابي استان را بر عهده دارد.
ب) وظايف:
1-تشكيل جلسات هماهنگي ميان تيم هاي ارزيابي استان ها
2- شركت فعال و مؤثر در دورههاي آموزشي پيش بيني شده
3- مديريت و نظارت بر عملكرد تيم هاي ارزيابي استانی و منطقهای
4- ارزيابي پاياني عملكرد مدارس حائز رتبهی ممتاز و متعالي
5- ارائهی گزارش نهايي و اعلام نتايج ارزيابي به كارگروه تخصصي
2- استان
1-2) شوراي برنامهريزي
الف) اعضا :
مسئوليت پشتيباني، حمايت و نظارت بر اجراي مصوبات اين برنامه برعهدهی اعضاي شوراي برنامهريزي اداره كلّ آموزش و پرورش استان ميباشد. هم چنين حضور نماينده ي مركز آموزش مديريت و رهبري ايرانيان و يك نفر صاحبنظر در رشته ي مديريت آموزشي به عنوان عضو در اين شورا مورد انتظار است.
ب) وظايف :
1- صدور ابلاغ براي اعضاي شوراي برنامهريزي
2- هدايت، راهبري و نظارت بر اجراي برنامه در سطح استان
3- ابلاغ شيوهنامهی اجرايي به مناطق
4- پيشبيني، تخصيص و جذب به هنگام اعتبارات ستادي و استاني
5- تعيين مدرسين اعزامي براي دورهی تأمين مدرسي و تمهيد مقدمات اعزام آنان
6- توزيع سهميهی مدارس مجري در سطح استان
7- تشكيل تيم هاي مشاوره، نظارت و ارزيابي و صدور ابلاغ براي اعضا
8- تهيّه وارسال اطّلاعات و آمار مجريان، تيم هاي مشاوره، نظارت و ارزيابي به دفاتر آموزشي مرتبط
9- برنامهريزيوبرگزاري دورههاي آموزشي ويژهی مديران مدارس مجري، اعضاي تيم هاي مشاوره، نظارت و ارزيابي
10- نظارتبرشركت فعالومؤثرمديرانمدارسمجري، اعضاي تيم هاي مشاوره، نظارت و ارزيابي دردورههاي آموزشي
11- برگزاری جلسات هم اندیشی برای اعضای تیم های مشاوره ،نظارت و ارزیابی به صورت فصلی
12- تمهيد مقدمات تشكيل بانك تجارب و اطّلاعات مدارس حائز رتبه وانعكاس الگوهاي مديريتي منتخب
13-اطّلاع رساني از فرآيند اجراي برنامه وانعكاس اخبار مربوطه
14- ارائهی گزارش مستند از فرآيند اجراي برنامه و اعلام نتايج ارزيابي به دفاتر آموزشي مرتبط
15- برنامهريزي و برگزاري همايشهاي استاني، ارائهي الگوهاي منتخب،تجليل و تقدير از برگزيدگان
2-2) تيم مشاوره و نظارت
الف) اعضا:
اين تيم با حضور رؤساي گروه،كارشناس مسئولان وكارشناسان آموزش و گروههاي آموزشي وتكنولوژي در هريك از دورههاي تحصيلي و يكي از صاحبنظران و متخصصان رشتهی مديريت آموزشي تشكيل مي شود.
ب) وظايف :
1- حضور در دورههاي آموزشي – توجيهي
2-برنامهريزي وتقسيم كار ميان اعضاي تيم هاي مشاوره ونظارت
3 - نظارت برفعّاليّت تيم هاي مشاوره و نظارت در مناطق مجري
4- نظارت بر فرايند اجرا در تمامي مناطق آموزشي ومدارس مجري
5- ارائهی خدمات راهنمايي و مشاوره به ادارات آموزش و پرورش مناطق و مدارس مجري
6- ارائهی گزارش نهايي از اجراي برنامه به شوراي برنامهريزي استان
3-2 ) تيم ارزيابي
الف) اعضا:
اين تيم زیر نظر شورای برنامه ریزی استان و با عضویت افراد صاحب نظر و مجرب تشکیل می شود و مسئولیت بررسی عملکرد مدارس مجری و اعلام نتایج ارزیابی به شورای مزبور را برعهده دارد.[1]
ب) وظايف:
1- حضور در دورههاي آموزشي استاني ويژه ارزيابان
2- تشكيل جلسات هماهنگي ميان ارزيابان
3- حضور در مدارس مجري تحت پوشش در ابتداي سال تحصيلي و بررسي وضعيت موجود مدارس و دريافت برنامه عملياتي تأیید شده از سوی تیم مشاوره و نظارت
4- ارزيابي پاياني عملكرد مدارس مجري
5- ارائهی گزارش نهايي و اعلام نتايج ارزيابي به شوراي برنامهريزي استان
3- شهرستان /منطقه[2]
3-1) شوراي برنامهريزي:
الف) اعضا :
مسئوليت پشتيباني، حمايتو اجراي مصوبات استان برعهدهي اعضاي شوراي برنامهريزي ادارهیآموزش وپرورش مناطق ميباشد. بهره گيري از حضور يك نفر صاحبنظر در رشته ي مديريت آموزشي به عنوان عضو در اين شورا مورد انتظار است .
ب) وظايف :
1- ابلاغ شيوهنامه به مدارس
2- هدايت و راهبري اجراي برنامه
3- تشكيل جلسات توجيهي ، هماهنگي و همانديشي ويژهی مجريان
4- تعيين و معرّفي مدارس مجري
5- تشكيل تيم هاي مشاوره ونظارت
6- تمهيد مقدمات شركت فعّال و مؤثر مديران مجري و اعضای تیم های مشاوره و نظارت دردورههاي آموزشي
7- نظارت مستمر بر فرايند اجرا
8- تهيّهی گزارش نهايي از اجراي برنامه و ارسال به شورای برنامه ریزی آموزش و پرورش استان
9- اطّلاعرساني وانعكاس اخبار اجراي برنامه
3-2) تيم هاي مشاوره و نظارت
الف) اعضا :
اين تيم ها متشکل از معاون آموزشي ابتدايي و معاون آموزش متوسطه ،كارشناس مسئولان و كارشناسان آموزش ،گروه هاي آموزشي و تكنولوژي در هر يك از دورههاي تحصيلي می باشد و بهرهگيري از حضور مؤثر يكي از صاحبنظران و متخصصان رشته ي مديريت آموزشي در اين تیم مورد انتظار است.
ب ) وظايف :
1- حضور فعّال ومؤثر در دورههاي آموزشي – توجيهي
2-برنامهريزي براي حضور مديران مدارس مجري در دورههاي آموزشي و جلسات هم اندیشی
3- بررسي وضع موجود مدارس مجري بر اساس محورها و ملاكهاي ارزيابي به صورت حضوري
4- دريافت برنامهی عملياتي و سالانه ي مدارس مجري، بررسي و تطابق با وضع موجود آنان و ارائهی مشاوره و راهنمايي براي اعمال اصلاحات
5- تأييد برنامهی اصلاحي مدرسه
6- حضوردرمدارسوارائهی مشاوره درطول سال تحصيليونظارت بر عملكردآنان براساس ملاكهاي ارزيابي
7- ارائهی گزارش نهايي از اجراي برنامه به شوراي برنامهريزي منطقه
4-مدرسه
الف) اعضا:
شوراي مدرسه با همكاري و مشاركت ساير كاركنان مسئوليت برنامهريزي ، اجرا و نظارت برفرايند بهبود عملكرد را برعهده دارد .
ب) وظايف:
1- شركت فعّال و مؤثر در دورههاي آموزشي و جلسات هم انديشي ابلاغي از سوي استان و منطقه
2- تشكيل گروه برنامهريزي در مدرسه (شوراي مدرسه)
3- بهرهگيري از مشاركت كاركنان، دانش آموزان و اوليا در تصميم سازيها ، تصميمگيريها، اجراي برنامهها ، خودارزيابي و بهبود عملکرد
4- تدوین برنامهي عملياتي بر اساس تعاريف، ملاكها و شاخصهاي تعيين شده
5- ارائهی برنامهی عملياتي به اعضاي تيم هاي مشاوره، نظارت و ارزيابي هنگام حضور آنان در مدرسه
6- اصلاح برنامهی عملياتي بر اساس راهنماييها و مشاوره هاي دريافت شده (در ابتداي سال تحصيلي) و دريافت تأييديه از تيم مشاوره و نظارت
7- ارائه برنامه عملیاتی تأیید شده توسط تیم مشاوره و نظارت ، به اعضای تیم ارزیابی هنگام حضور آنان در مدرسه
8- اجراي برنامهي عملياتي و بهرهگيري مستمراز مشاورهی صاحبنظران، تيم مشاوره ونظارت، همتايان و...
9- خودارزيابي (ترجيحاً به صورت ماهانه) ، رصد ميزان تحقق شاخصهاي ارزيابي و تعيين نقاط قابل بهبود هم زمان با اجراي برنامهي عملياتي
10-برنامهريزي و اصلاح نقاط قابل بهبود
11-اعلام آمادگي به تيم ارزيابي به منظور انجام ارزيابي بيروني
مراحل اجرا
|
به منظور تحقق اهداف اين برنامه گامهايشش گانه ي زيرپيشبيني شده است:
گام اوّل : تعيين مدارس مجري |
اداره كلّ آموزش و پرورش استان ميبايست در هريك از دورههاي تحصيلي، مطابق با جدول هدفگذاري كمّي مندرج در صفحه های 8 تا 11، نسبت به انتخاب مدارس مجری که از حضور مديران علاقهمند و دارای يكي از شرايط مندرج در بندهاي سهگانهي زير برخوردار می باشند، اقدام نمايد:
1- دارندگان مدرك تحصيلي دركليهی رشتههاي علوم تربيتي ترجيحاً مديريت و برنامهريزي آموزشي
تبصره : در خصوص هنرستانهاي فني وحرفه اي و كاردانش دارا بودن شرايط اختصاصي مصوبه ي 673 شوراي عالي آموزش و پرورش ( تبصره 2 و 3 ) الزامي است .
2- دارندگان گواهينامه آموزش ضمن خدمت (به ميزان 80ساعت) درزمينههاي مديريتآموزشي، برنامهريزي آموزشي و درسي.
3- دارندگان گواهي، دالّ بركسب عنوان مدير نمونه و يا برتر (كشوري، استاني، منطقهاي )بر اساس شيوه نامه ي ستاد بزرگداشت مقام معلّم .
توجّه :
v دارندگان رتبه در طرح مدارس سرآمد ( ويژه ي دوره ي تحصيلي متوسطه ي دوم) براي اجراي اين برنامه از اولويت برخوردارند.
v در خصوص بندهاي 2 و3 لازم به ذكر است تنها مداركي مورد تأييد مي باشدكه از سال80 به بعد صادر شده باشند.
v در صورت عدم برخورداري منطقه از مديران حائز شرايط، با اخذ مجوز كتبي از شوراي برنامهريزي استان اجراي برنامه توسط ساير مديران بلامانع خواهد بود.
v در صورت بالا بودن تعداد داوطلبين واجد شرايط، شوراي برنامه ريزي استان مجاز خواهد بودبا تأمين منابع مورد نياز و رعايت الزامات اجرا، نسبت به افزايش سهميهي خود اقدام نمايد.
v در انتخاب مدارس مجري ، توجّه به توزيع متوازن بين كليهي مناطق آموزشي و رعايت تناسب جنسيت مورد انتظار است
v اداره كل آموزش و پرورش استان موظف است حدّاكثر تا 20 مرداد ماه هر سال تحصيلي نسبت به تكميل نمون برگ هاي ضميمه 1، 2 ، 3 و ارسال ليست اسامي مجريان و تيم های مشاوره، نظارت و ارزيابي به دفاتر آموزشي ابتدايي، دوره ي اول متوسطه، متوسطه ي نظري، فني و حرفه اي، كاردانش و عشاير اقدام نمايد.
گام دوم : برگزاري دورههاي آموزشي كوتاه مدّت (ويژه ي مدرسان، مديران مدارس مجري، اعضاي تيم هاي مشاوره ، نظارت و ارزيابي)
|
از آنجا كه سطح دانش، نگرش و مهارت مديران بر ميزان توانايي آنان در مديريت مدرسه تأثير بسيار دارد، آگاهي از مباني و اصول مديريت و برنامهريزي آموزشي، مديريت كيفيت جامع ،آشنايي با اصول پايهي كيفيت، استانداردها و شاخصهاي عملكرد و نيز مهارت مديريت و برنامهريزي راهبردي و استراتژيك براي مديران مدارس به ويژه مجريان اين برنامه يك ضرورت محسوب ميشود. همچنين آگاهي و تسلّط كافي نسبت به اهداف و فرآيند اجراي اين برنامه از اهمّيت ويژهاي برخوردار است. به همين منظور دورههاي آموزشيكوتاه مدّت ويژهی مدرسان، اعضاي تيم مشاوره و نظارت،اعضاي تيم ارزيابي و مديران مدارس مجري باعنوان «برنامهريزي استراتژيك در آموزش و پرورش»با كد 91402019 به مدّت 30 ساعت و«خودارزيابي»با كد 91402101 به مدّت 24 ساعت پيش بينيگرديده است.
گام سوم: اجرا در مدارس
|
مدارس مجري ميبايست ضمن تشكيل تیم برنامهريزي با همكاري ديگر كاركنان، برنامهی عملياتي مدرسه را تدوين نموده و پس از دريافت تأييديه از سوي تيم مشاوره و نظارت، نسبت به اجراي برنامهي عملياتي، خودارزيابي مستمر و اصلاح و بهبود عملكرد، اقدام لازم را به عمل آورند.
گام چهارم: ارائهی خدمات مشاورهاي و نظارت بر عملكرد مدارس مجري
|
اعضاي تيم مشاوره ونظارت پس از شركت در جلسات آموزشي - توجيهي نسبت به حضور در مدارس تحت پوشش خوداقدام نموده و با توجّه به وضع موجود مدرسه، برنامهی عملياتي تدوين شده را بررسي و راهنمايي هاي لازم را براي اصلاح برنامه ارائه مينمايد.تأييد برنامهی عملياتي اصلاحي توسط تيم مذکورضروري است.هم چنین این تیم در طول سال تحصیلی بر عملکرد مدرسه و فرایند اجرای برنامه نظارت می نمایند.
گام پنجم : ارزيابي
|
اعضاي تيم ارزيابي ضروريست ( در مهرماه ) ضمن حضور در مدرسه تحت پوشش خود، نسبت به آشنايي با وضعيت موجود مدرسه و برنامهي عملياتي آن واحد آموزشي اقدام نمايند.
اين تيم در ارديبهشت ماه، پس از اعلام آمادگي مدارس مجري، براي انجام ارزيابي بيروني (مطابق با برنامهی از پيش تعيين شده و ملاكها و شاخصهاي ارزيابي) نسبت به بررسي و ارزيابي عملكرد مدارس اقدام نموده و سپس نتايج را به شوراي برنامهريزي استان اعلام مينمايد. شوراي مزبور نسبت به اعلام نتايج نهايي به دفاتر آموزشي ستادي اقدام مي نمايد.
هريك از دفاتر آموزشي ستادي، ليست اسامي مدارس حائز رتبه هاي ممتاز و متعالي (از نظر استان) را به كارگروه تخصصي ارسال مي كنند. تيم ارزيابي ستادي پس از دريافت اين ليست از كارگروه تخصصي با اعزام ارزيابان به استان هاي ذي ربط، عملكرد مدارس حائز رتبه هاي ممتاز و متعالي را مجدداً ارزيابي نموده ونتايج نهايي را به كارگروه تخصصي اعلام مي كند.
پس از جمع بندي نهايي و تعيين رتبهها، كاركنان مدرسه در صورت موفّقیت به کسب رتبه هاي مختلف ( متعالي،
ممتاز، موفّق و پويا) از مزاياي زير بهرهمند خواهند شد:
سطح 1 – مديريت متعالي و دريافت نشان كيفيت
الف) مديريت متعالي:
- اعطاي گواهي نامهی سطح 1 در مراسم تجليل
- دريافت تقديرنامه از وزيرآموزش و پرورش
- بازديد علمي از مدارس ومراكز آموزشي داخل كشور
- بازديد علمي از مدارس موفّق خارجي مقيم ايران
- افزايش حدود اختيارات مدرسه
- معرّفي از طريق رسانه ملّي ، جرايد و مطبوعات، كتاب و پورتال وزارت آموزش و پرورش و ...
- اعطای پاداش سالانه به مدرسه
-
ب)نشان كيفيت:
- دريافت تقديرنامه از وزيرآموزش و پرورش
- دريافت نشان كيفيت پس از موفّقيت در كسب عنوان مديريت متعالي در سه سال متوالي
- بازديداز مدارس و مراكز آموزشي موفّق در ساير كشورها ويژهی مديران مدارس
سطح 2– مديريت ممتاز
- دريافت گواهي نامهی سطح 2 در مراسم تجليل
- دريافت تقديرنامه ازمعاون وزير
- بازديد علمي از مدارس و مراكز آموزشي موفّق داخل كشور
- افزايش حدود اختيارات مدرسه
- معرّفي از طريق شبكههاي تلويزيوني،جرايد و مطبوعات استاني،كتاب و تارنماي اداره كل آموزش و پرورش استان و ...
- اعطای پاداش سالانه به مدرسه
سطح 3– مديريت موفّق
- دريافت گواهي نامهی سطح 3 در مراسم تجليل
- دريافت تقديرنامه ازمديركلّ دفاتر آموزشي دورهی تحصيلي مربوطه
- فرصت بازديد علمي از مدارس و مراكز آموزشي موفّق داخل استان
- افزايش حدود اختيارات مدرسه
- معرّفي مديران موفّق در همايشها ، گردهماييها و ...
سطح4– مديريت پويا
- دريافت گواهي نامهی سطح 4 در مراسم تجليل
- دريافت تقديرنامه از مديركلّ استان
گام ششم : تبادل تجارب
|
الف) تشكيل بانك تجارب و اطّلاعات مدارس حائز رتبه
اداره كلّ آموزش و پرورش استان موظف است نسبت به تشكيل بانك تجارب و اطّلاعات مدارس حائز رتبه اقدام نمايد. همچنين ضروري است ترتيبي اتّخاذ شود تا شرايط بازديد واستفاده از تجارب اين مدارس براي ديگر مديران در سطح منطقه و استان فراهم شود .
ب) برگزاري همايشهاي استاني و ترويج تجارب و الگوهاي ارزنده
شايسته است به منظور اشاعهي تجارب و معرّفي الگوهاي ارزنده و همچنين ترغيب ساير مديران مدارس جهت بهرهگيري از اين تجارب، نسبت به برنامهريزي و برگزاري جلسات همانديشي و همايشهاي استاني در محدودهي زماني مردادماه، اقدام مناسب به عمل آيد .
اعتبارات |
اعتبارات اجراي اين برنامه از طرف وزارت آموزش و پرورش تأمين خواهد شد.
محورها ، ملاكها و شاخصهاي ارزيابي
در تعيين مجموعه ملاكها و شاخصهاي ارزيابي مدارس مجري برنامه، سعي شده است ضمن توجّه به كاركردها و مأموريتهاي مدرسه، 10 محور كليدي شامل:تدوين برنامهی عمل؛توسعهي توانمنديها ومشاركت نيروي انساني؛ استقرارنظام ياددهي- يادگيري؛توسعهي مشاركت دانشآموزان در ادارهي مدرسه؛ توسعهي مشاركت اوليا و نهادهاي اجتماعي در امور مدرسه، سلامت- تربيت بدني- پيشگيري و ايمني؛ فعّاليّتهاي مكمل- فوق برنامه و پرورشي؛برقراری نظام رشد آفرین انگیزشی؛مديريت امور اجرايي و اداري؛خلاقيت ونوآوري، مورد تأكيد و توجه قرار گيرد. بديهي است عملكرد مدارس مجري مطابق با محورهاي مزبور بررسي خواهد شد.
از آن جا كه خودارزيابي و ارزيابي بيروني مدارس مجري، نيازمند ملاك ها و شاخص هاي دقيق ارزيابي مي باشد، لذا سعي شده است با تعريف 46ملاك و 169شاخص، مندرج در نمون برگ هاي صفحات بعد اين امر تسهيل شود.
قابل ذكر است محور يازدهم علاوه بر ده محور فوق الذكر و همچنين شاخصهاي مندرج در انتهاي نمون برگهاي 3 و 6 ويژهی هنرستانهاي فني و حرفهاي و كاردانش پيشبيني شده است.
[1] -تيم هاي ارزيابي متشكل از سه نفر ارزياب خواهد بود. هر تيم مسئوليت ارزيابي 4 مدرسهی مجري را بر عهده خواهد داشت . ارزيابي به صورت انفرادي و تفكيكي صورت مي پذيرد و امتياز عملكرد مدرسه مجري، بر اساس ميانگين امتياز سه ارزياب تعيين ميشود.
[2]- در استانهاي داراي ادارهی عشايري شوراي برنامه ريزي مستقل تشكيل خواهد شد.
ملاكهاي ارزيابي برنامه ي تعالي مديريت مدرسه.
نمون برگ 1
استان : |
منطقه : |
دوره ي تحصيلي: |
نام مدرسه : |
نام مدير: |
محور: تدوين برنامه ي عمل مدارس متعالي با تمركز براهداف سند تحول بنيادين و جلب مشاركت مؤثر و همفكري حدّاكثري ديگر كاركنان مأموريت و استراتژيهاي مدرسه ي خود را تعيين ميكنند. اين مدارس در تدوين استراتژيها از اطّلاعات و شواهد فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و.... دانش آموزان و همچنين گزارشهاي پيشرفت تحصيلي - تربيتي آنان (دروندادها) به طور گسترده و مناسب استفاده مينمايند و ذينفعان را از ارزشها، رسالتها و اهداف مدرسه آگاه ميسازند. اين رهبران آموزشي دستيابي به اهداف را تسهيل ميكنند، درمقاصد خود ثبات دارند و با ترغيب و تشويق كاركنان، در محيط مدرسه وفاق سازماني ايجاد مينمايند. |
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
||
1 |
دسترسي آسان به اسناد بالادستي
|
2 |
- در دسترس بودن : سند تحول بنیادین 52/0 امتياز، برنامهي درسي ملّي 52/0امتياز، اهداف دوره تحصيلي 52/0امتياز ؛ مصوبات شورای عالیآموزش و پرورش25/0امتياز ؛ جمعاً 1 امتياز - قابل رؤیت بودن مضامین کلیدی سند تحول بنیادین و اهداف دورهي تحصيلي در مدرسه براي ذینفعان(كاركنان 5/0امتياز، دانش آموزان 25/0 امتياز، اوليا 25/0 امتياز) ؛جمعاً 1امتياز |
|
||
2 |
آگاهي مدير، معاونين و كاركنان نسبت به مفاد مندرج در سند تحول بنيادين |
4 |
- پاسخگویی مناسب مدیر ، معاونين و کارکنان در تحليل نقش خود براي تحقق سند تحول بنیادین، برنامه درسي ملّي و اهداف دوره تحصيلي (پاسخگويي مدير و معاونين 2 امتياز، پاسخگويي حدّاقل يك سوم از كاركنان2 امتياز ) ؛جمعاً 4 امتياز |
|
||
3 |
تعيين،تبيين و استقرار مأموريت ها[1] و استراتژيهاي[2] مدرسه براي افراد ذيردبط |
6 |
- تشکیل و مشاركت فعّال و مستمر تيم برنامهریزی ، نظارت و ارزيابي مدرسه (هرماه يك جلسه، هر جلسه 25 /0 امتياز ) ؛ جمعاً2امتياز - تدوین مأموریت ها و استراتژیهای مدرسه حدّاكثر تا نيمه اول شهريور؛ 2 امتياز - جامعيت و كيفيت مأموریت ها و استراتژی هاي مدرسه؛ 2 امتياز |
|
||
4 |
طراحي وتدوين برنامهي سالانهي كيفي[3]: |
9 |
- وضوح و دقّت در تعیین اهداف، تعاریف، فرایند اجرا، تقویم زمانبندی، اعتبارات، مسئولین اجرایی برنامه و... (ساختارمندي)؛ 3 امتياز - تعيين وضع مطلوب با نگاه به سند تحول و جایگاه مدرسه(آينده نگري)؛ 3 امتياز - رعایت جامعیت و در برگیری کلیهی اهداف آموزشی، تربیتی در فعّالیّتهای تعیین شده (همه جانبه بودن)؛ 3 امتياز |
|
||
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
||
5 |
آگاه سازي ذينفعان متناسب با سطح درک آنان نسبت به مأموريت، استراتژیها و برنامهی سالانه ي مدرسه |
8 |
- آموزش از طريق تشكيل جلسات آموزشي، توليد لوح فشرده ، بروشور، تراكت، فضای مجازی و.... ويژهي دانش آموزان1 امتياز، كاركنان 1 امتياز ، اوليا 1امتياز؛جمعاً تا3 امتياز -آگاهي از مأموريت ها و استراتژي هاي مدرسه : مدير و معاونين 5/1 امتياز ، حدّاقل يك سوم كاركنان 5/1 امتياز ؛جمعاً تا3 امتياز - آگاهي از برنامهی سالانه ي مدرسه، 40 تا 60% كاركنان 1 امتياز، بيش از 60% كاركنان ؛2 امتياز |
|
||
6 |
تدوين ميثاق نامه[4] و پایبندی ذينفعان نسبت به اجراي مفاد آن
|
6 |
- مشاركت كاركنان، اوليا و دانش آموزان در تعيين و تدوین محورهاي ميثاق نامه (كاركنان 1 امتياز ، اوليا 1 امتياز و دانش آموزان 1 امتياز )؛ جمعاً تا3 امتياز - آگاهي كاركنان، دانش آموزان و اوليا از بندهاي ميثاقنامه (كاركنان 1 امتياز ، اوليا 1 امتياز و دانش آموزان 1 امتياز )؛جمعاً تا3 امتياز |
|
||
7 |
بهرهگيري از ابزار مناسب نظارت و ارزيابي از اجراي برنامهي سالانه
|
8
|
- تدوین و تنظیم چهارچوب ، ملاکها و ابزارهاي ارزيابي از برنامهي سالانه توسط تيم برنامهريزي ، نظارت و ارزيابي؛ 2 امتياز - نظارت بر فرایند اجرای برنامه و ارزیابی صحيح و به موقع از آن ؛2 امتياز - تحلیل نتایج حاصل از ارزیابی ؛2 امتياز - بهرهگیری از نتایج حاصل و بازنگری در برنامهی سالانه؛2 امتياز |
|
||
سقف امتیاز |
43 |
مجموع امتياز مكتسبه |
|
|||
امتياز مكتسبه
|
سطح ارزشيابي |
|||||
به عدد |
به درصد[5]
|
متعالي |
ممتاز |
موفّق |
پويا |
كمتر از حدّ انتظار |
100 - 95 درصد |
94- 85 درصد |
84 – 75درصد |
74 - 65 درصد |
كمتر از 65 درصد |
||
|
|
|
|
|
|
|
* امتياز مكتسبه (به درصد) = 100× كلّ امتياز مكتسبه
ساير توضيحات، برداشت هاو اظهارنظر ارزياب
نام و نام خانوادگي
تاريخ و امضای ارزیاب
ملاك هاي ارزيابي برنامه ي تعالي مديريت مدرسه
نمون برگ 2
استان : |
منطقه : |
دوره ي تحصيلي: |
نام مدرسه : |
نام مدير: |
محور: توسعهي توانمنديها و مشاركت نيروي انساني مدارس متعالي ضمن ايجاد سازمان يادگيرنده، توانايي كاركنان خود را در سطوح فردي، گروهی و سازماني مديريت نموده و زمينههاي ارتقای سطح صلاحيتهاي علمي و حرفه اي آنان را فراهم ميسازند . همچنين با جلب مشاركت آنان در تصميمسازي، تصميمگيري، برنامه ريزي و ادارهی امور مدرسه، بهرهگيري از دانش و توان آنان را امكان پذير مي كنند. در اين گونه مدارس، ضمن ترويج عدالت با تعامل مؤثر ميان مدير و كاركنان، انگيزه و تعهد سازماني تقويت شده و فعّاليّتهاي مدرسه در مسير بهبود مستمر و تعالي قرار مي گيرد. |
رديف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
1 |
بستر سازی و توسعهی فرهنگ مطالعه و پژوهش
|
17 |
- تشكيل گروههاي پژوهشي در زمينههاي مختلف جهت انجام فعّاليّتهاي پژوهشي؛1 امتياز - شناسايي، اولويتبندي و مستندسازي مسائل مبتلابه مدرسه با مشاركت تيم هاي پژوهشي كاركنان؛2 امتياز - مشاركت داوطلبانه مدير و ساير كاركنان در انجام مطالعات پژوهشي ( اقدام پژوهي- درس پژوهي) و تطبيقي مرتبط با آموزش و پرورش و ارائهي نتايج مطالعات ( از 10 تا 50% كاركنان 1 امتياز، 51 تا 80 % كاركنان 2 امتياز، بيش از 80 % كاركنان 3 امتياز)؛ حداكثر3 امتياز - متناسب سازي يافتهها با شرايط بومي ، منطقهاي و بهره گيري از آن در مدرسه (هر مورد 1 امتياز) ؛ حداكثر2 امتياز - مستندسازي مطالعات فوق و انتشار براي استفاده ي سايرين ( حداقل 2 مورد در هر سطح)، چاپ در: نشريات داخلي مدرسه 1 امتياز، نشريات منطقه 2 امتياز ، نشريات علمي، ترويجي و مجلات رشد 3 امتياز، مجلات علمي و پژوهشي 4 امتياز ؛حدّاكثر 8 امتياز - برگزاري اردو و بازديد از مراكز علمي، تحقيقاتي و مدارس موفّق براي كاركنان ( هر مورد 5/0 امتياز ) ؛حدّاكثر 1 امتياز |
|
2
|
افزايش بهرهوري شوراي مدرسه |
8 |
- تشكيل منظّم جلسات شورا براساس مصوبات شوراي عالي آموزش و پرورش (هرجلسه 25/0 امتياز) ؛حدّاكثر2 امتياز - حضور فعّال و مؤثر اعضا در تصميمسازي و تصميمگيري ، 3 امتياز - مشاركت اعضا در تحقق و اجراي مصوبات ؛ 3 امتياز |
|
3
|
افزايش بهرهوري شوراي دبيران |
9 |
- تشكيل منظّم جلسات شورا براساس مصوبات شوراي عالي آموزش و پرورش هرجلسه 25/0 امتياز ؛حدّاكثر2 امتياز - شركت و حضور مؤثر بيش از80% معلمان ؛ 2 امتياز - بررسي مسائل مهم و اساسي مدرسه و اتّخاذ تصميمات مناسب؛2 امتياز - ثبت مصوبات شورا ؛1 امتياز - پيگيري و اجراي مصوبات؛ 2 امتياز |
|
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
4 |
آموزش تخصصي – حرفهاي و تبادل تجربه |
8 |
- تعيين سرفصلها و مباحث مورد نياز كارگاههاي آموزشي، از ابتداي سال تحصيلي با مشاركت كاركنان؛1 امتياز - تنظيم تقويم اجرايي و برنامهي مدوّن كارگاههاي آموزشي و جلسات همانديشي كاركنان؛1 امتياز - برگزاري جلسات آموزشي و همانديشي كاركنان و بهرهگيري از نظرات كارشناسان و صاحب نظران (هر مورد 5/0 امتياز) ؛حدّاكثر 2 امتياز - مستندسازي مباحث كارگاههاي آموزشي و جلسات همانديشي كاركنان، هر مورد 5/0 امتياز ؛حدّاكثر2امتياز - تشكيل جلسات گروه هاي درسي در مدرسه، 1 امتياز؛ عملياتي كردن مصوبات جلسات گروه هاي درسي؛ حدّاكثر 2 امتياز |
|
5 |
افزايش نقش راهنمايي(تحصيلي و تربيتي ) كاركنان
|
9 |
- برگزاري جلسات آموزشي با محوريت مباحث علمي، اخلاقي، تربيتي ، ديني و روانشناسي رشد براي كليه ي كاركنان هر مورد 5/0 امتياز ؛حدّاكثر 2 امتياز - شناسايي دانش آموزان در معرض افت تحصيلي و تلاش در جهت رفع مشكل آن ها ؛ 1 امتياز - شناسايي دانش آموزان در معرض مشكلات تربيتي و ارجاع آن ها به مراجع ذي ربط؛ 1 امتياز - ارتباط با مشاوران ، متخصصان و بهره گيري از نظر آنان جهت حل مشكلات دانشآموزان؛2امتياز - ايجاد جوّ رواني امن و اطمينانبخش به منظور تشكيل جلسات مشاورهاي؛1 امتياز - مستندسازي و ثبت تجارب كاركنان در حلّ مسائل و مشكلات اخلاقي، تربيتي و آموزشي دانش آموزان ؛2 امتياز |
|
6
|
حضور موفّق در عرصههاي رقابت (در سال تحصيلي جاري و سال قبل) |
21
|
- استقبال و شركت در جشنوارهها و مسابقات (علمي، فرهنگي، هنري،ورزشي و...) از 20 تا60 درصد كاركنان 1 امتياز ؛ بيش از 60 درصدكاركنان؛2 امتياز - موفّقيت در كسب رتبه: . رتبهی اوّل در سطح منطقه : به ازای موفّقیت هر فعّاليّت انفرادي يا گروهي1 امتیاز ؛ حدّاكثر4 امتیاز . رتبهی اوّل و دوم در سطح استان: به ازای موفّقیت هر فعّاليّت انفرادي يا گروهي 2 امتیاز ؛ حدّاكثر6 امتیاز . رتبهی اوّل، دوم و سوم در سطح کشور: به ازای موفّقیت هر فعّاليّت انفرادي يا گروهي 3 امتیاز ؛حدّاكثر9امتیاز |
|
سقف امتیاز |
72 |
مجموع امتياز مكتسبه |
|
امتياز مكتسبه
|
سطح ارزشيابي |
|||||
به عدد |
به درصد
|
متعالي |
ممتاز |
موفّق |
پويا |
كمتر از حدّ انتظار |
100 - 95 درصد |
94- 85 درصد |
84 – 75درصد |
74 - 65 درصد |
كمتر از 65 درصد |
||
|
|
|
|
|
|
|
*امتياز مكتسبه (به درصد) = 100× كلّ امتياز مكتسبه
كلّ امتياز
ساير توضيحات ، برداشت هاو اظهارنظر ارزياب:
نام و نام خانوادگي
تاريخ و امضای ارزیاب
ملاكهاي ارزيابي برنامهي تعالي مديريت مدرسه
نمون برگ 3
استان : |
منطقه : |
دوره ي تحصيلي: |
نام مدرسه : |
نام مدير: |
||||
محور: استقرار نظام ياددهي - يادگيري در مدارس متعالي تلاش می شود با بهكارگيري روشهای تدریس فعّال، مؤثر و منعطف و نيز بهرهگیری از فناوریهای نوین آموزشی و راهبردهاي خلاقانه ، دانش آموزان را در فراگيري روشهاي مسئلهيابي و حلّ مسئله، درك و فهم مفاهیم درسی و شناسايي ارتباط معنایی آن مفاهيم با عرصهها و عناصر ساحتهاي تربيت (مندرج در برنامه درسي ملّي)و همچنين كاربرد آموختهها در زندگي ياري نمایند. |
||||||||
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
||||
1 |
هدايت و راهبري دبیران در جهت بهبود و ارتقای کیفیت آموزشي و پرورشي
|
9 |
- برگزاري دورههاي آموزشي كوتاه مدّت و جلسات همانديشي در زمينه روشهاي تدريس جهت تنظيم و به كارگيري طرح درسهاي منعطف، هر مورد 5/0 امتياز ؛ حدّاكثر2 امتياز - حضور و نظارت از پيش تعيين شده افراد مجرّب، متخصص و مرتبط (مدير، معاون آموزشي مدرسه سرگروههاي آموزشي،معلّمين همتاي مدرسه و ...) در كلاس درس ، بررسي طرح درسها و نظارت باليني بر فرايند تدريس 50% دبيران 2 امتياز، بيش از 50% دبيران؛ 4 امتياز - ارائهی بازخورد مناسب از نتايج حاصله از بازديد و ارائهي راهكارهاي لازم ؛3 امتياز |
|
||||
2 |
بهرهگيري از فضا و تجهيزات مناسب آموزشي ، پرورشي و ورزشي |
5/7
|
- فراهم آوردن تجهيزات و ابزار آموزشي[1]، پرورشي و ورزشي لازم در فرايند ياددهي – يادگيري، متناسب با تعداد گروههاي متشكله دانش آموزي؛ كتابخانه 5/0 امتياز، نمازخانه 5/0 امتياز، آزمايشگاه 5/0 امتياز ، كارگاه 5/0 امتياز[2]؛وسايل ورزشي 5/0 امتياز؛ حدّاكثر 5/2 امتياز - استفاده مطلوب از فضا و تجهيزات : نمازخانه 1 امتياز، كتابخانه 1امتياز،آزمايشگاه 1امتياز،كارگاه 1امتياز و...[3] ، وسايل ورزشي 1 امتياز ؛حدّاكثر 5 امتياز |
|
||||
3 |
ساخت و بهرهگيري از كارافزارهاي آموزشي[4] و پرورشي توليد شده
|
5/12
|
- توليدكارافزارهاي آموزشي توسط دانش آموزان وكاركنان هر كدام 1 امتياز؛حدّاكثر4 امتياز - بهرهگيري از دست سازههاي دانشآموزان و معلّمان هر مورد 1 امتياز ؛ حدّاكثر 4 امتياز - برگزاري نمايشگاهی از دستسازه ها، ابزار آموزشي و محتواي توليد شده دانش آموزان وكاركنان ؛ 3 امتياز - معرّفي دست سازهها در تارنماي مدرسه ، نشريهی داخلي مدرسه و منطقه ؛ 5/1 امتياز |
|
||||
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
||||
4 |
هوشمندسازی مدرسه و كلاس
|
10 |
- ايجاد ، توسعه و تجهيز فضا و كلاسهاي هوشمند؛1 امتياز - برگزاري دورههاي آموزشي جهت استفاده از قابليتهاي ايجاد شده در مسير هوشمندسازي مدرسه براي كاركنان 5/1 امتياز ، براي دانش آموزان5/1 امتياز؛حدّاكثر 3 امتياز - استفادهي مناسب، هوشمندانه و حدّاكثري از فناوری اطّلاعات و ارتباطات در فرايند ياددهي - يادگيري توسط دبيران3 امتياز، توسط دانش آموزان3 امتياز؛حدّاكثر6 امتياز |
|
||||
5 |
بهره گيري از روشهاي فعّال و خلّاق در فرايند ياددهي - يادگيري |
12
|
- بهره گيري معلمان از طرح درس هاي روزانه و سالانه، 30 تا 50% معلّمان 1 امتياز، 51 تا 70% معلّمان2 امتياز، بيش از 70% از معلّمان؛ 3 امتياز - به كارگيري روشهاي فعّال و خلاق[5] در فرايند ياددهي – يادگيري از 20 تا 30% معلّمان 1 امتياز ، 31 تا 50% معلّمان 2 امتياز، 51 تا 70% معلّمان3 امتياز، بيش از 70% از معلّمان؛4 امتياز - تسلّط معلّمان بر كلاسداري و اجراي طرح درس، از 20 تا 30% معلّمان 1 امتياز ، 31 تا 50% معلّمان 2 امتياز، 51 تا 70% از معلّمان3 امتياز، بيش از 70% از معلّمان؛4 امتياز - آموزش راهبردهاي مطالعه و یادگیری به دانش آموزان؛1 امتياز |
|
||||
6 |
اجراي مناسب ارزشيابي پيشرفت تحصيلي - تربيتي |
12 |
- بهرهگيري از روشهاي مختلف و متنوع در اجراي مطلوب آييننامهي ارزشيابي( آغازين ، تكويني، پاياني و عملكردي)، 50 تا 80 % معلمان 2 امتياز؛ بيش از 80 % معلمان ؛4 امتياز - توجّه به اهداف، حيطه ها و سطوح يادگيري در طراحي سوال ها، از 20 تا 30% معلّمان 1 امتياز ، 31 تا 50% معلّمان 2 امتياز، 51 تا 70% معلّمان3 امتياز، بيش از 70% از معلّمان؛4 امتياز - ارائهي بازخورد مناسب، به موقع و مؤثر به دانش آموزان2 امتياز، اوليا 2 امتياز ؛حدّاكثر4 امتياز |
|
||||
7 |
توسعهي فعّاليّتهاي علمي - پژوهشي
|
13 |
- تشكيلانجمن وكميتههاي علمي براساس علائق و توانمنديهاي دانشآموزان ، هر كميته 5/0 امتياز ؛حدّاكثر 3 امتياز - برگزاري نشستهاي علمي ميان اعضاي كميتهها و متخصصان در رشتههاي مختلف علمي، هر نشست 5/0 امتياز ؛ حدّاكثر 3 امتياز - ايجاد فرصت و شرايط مناسب جهت انجام پروژههاي علميتوسط دانشآموزان ؛ 2 امتياز - ميزان استقبال دانشآموزان در انجام پروژههاي علمي20تا 40% دانش آموزان 1 امتياز ؛ بيش از 40تا 70% دانش آموزان 2 امتياز ؛ بيش از 70% دانش آموزان؛3 امتياز - فراهمسازي فرصت ارائهي مطالعات ونتايج پروژههاي انجام شده توسط اعضای كميتههاي علمي به ساير دانش آموزان و.... ؛2 امتياز |
|
||||
8 |
ايجاد شرايط استفاده از ظرفيت ديگر محيطهاي يادگيري |
4
|
- استفاده از مراكز و محيطهاي يادگيري از جمله : پژوهشسراها، اردوگاه ها، ؛ كانونهاي فرهنگي و تربيتي، خانههاي فرهنگ،كتابخانههاي عمومي، كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان، نمايشگاهها، موزههاي تخصصي، مراكز كار آفريني، مجتمع هاي ورزشي و... ؛ هر مورد 5/0 امتياز؛ حدّاكثر 4 امتياز |
|
||||
سقف امتیاز |
80 |
مجموع امتياز مكتسبه |
|
|||||
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
1 |
بهرهگيري از فضا و تجهيزات مناسب آموزشي و پرورشي |
5 |
- میزان برخورداری كارگاه ها وآزمايشگاه ها از تجهیزات و وسایل استاندارد متناسب با رشته؛ حدّاکثر 3 امتیاز - میزان برخورداری از موادّ مصرفی مورد نیاز کارگاهی و آزمایشگاهی استاندارد متناسب با رشته ؛حدّاکثر 2 امتیاز |
|
.
امتياز مكتسبه
|
سطح ارزشيابي |
|||||
به عدد |
به درصد
|
متعالي |
ممتاز |
موفّق |
پويا |
كمتر از حدّ انتظار |
100 - 95 درصد |
94- 85 درصد |
84 – 75درصد |
74 - 65 درصد |
كمتر از 65 درصد |
||
|
*امتياز مكتسبه (به درصد) = 100× كلّ امتياز مكتسبه
كلّ امتياز
ساير توضيحات ، برداشت هاو اظهارنظر ارزياب:
نام و نام خانوادگي
تاريخ و امضای ارزیاب
ملاك هاي ارزيابي برنامه ي تعالي مديريت مدرسه
نمون برگ 4
استان : |
منطقه : |
دوره ي تحصيلي: |
نام مدرسه : |
نام مدير: |
|||||||||||
محور : توسعهی مشاركت دانش آموزان در مدرسه مدارس متعالي با خلق ظرفيتهاي جديد و اجراي برنامههاي متنوع و مؤثر آموزشي،پرورشي و ورزشي ضمن بستر سازي براي توسعه و تقويت انديشه و تفكر دانش آموزان،شرايط بروز استعدادها،تقويت حسّ مسئوليتپذيري و اعتماد به نفس،تلفيق انديشه و عمل و نيز زمينههاي اجتماعي شدن و جامعه پذيري آنانرا فراهم مي نمايند. |
|||||||||||||||
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
|||||||||||
1 |
فراهم آوردن زمينهی مشاركت دانشآموزان در ادارهي امور مدرسه
|
6 |
- برگزاري جلسات آموزشي و توجيهي براي دانش آموزان جهت آشنايي با ضرورت مشاركت آنان در ادارهی امور مدرسه؛1 امتياز - برگزاري جلسات آموزشي و توجيهي براي كاركنان جهت آشنايي با فلسفه و ضرورت مشاركت دانش آموزان در ادارهی امور مدرسه و چگونگي هدايت، رهبري و نظارت بر عملكرد دانش آموزان در اين امر؛ 1 امتياز - تهيّه و تدوين مجموعهاي از وظايف قابل تفويض به دانش آموزان (آموزشي، اداري، مالي، پرورشي ايمني ، بهداشتي و ورزشي ...) 2 امتياز، تعيين شرح وظايف و حدود اختيارات 2 امتياز؛جمعاً4 امتياز |
|
|||||||||||
2 |
بهره گيري از مشاركت دانش آموزان در ادارهی امورمدرسه |
7 |
- بهرهگيري از مشاركت دانشآموزان در نيازسنجيها 1 امتياز؛ برنامه ريزي 1 امتياز؛ اجراي برنامههاي آموزشي و تربيتي با استفاده از تقسيم كار و تفويض اختيار به آنها، 2 امتياز؛ جمعاً 4 امتياز - ميزان مشاركت 20تا 40% دانش آموزان در انجام فعّاليّتها 1امتياز ؛ بيش از 40 تا70% دانش آموزان 2 امتياز؛ بيشاز 70% دانش آموزان؛3 امتياز |
|
|||||||||||
3 |
فراهمآوردن بسترهاي مورد نياز جهت شكلگيري و استفاده بهينه از تشكلها و شوراي دانش آموزي
|
8 |
- برگزاريانتخاباتو تشكيل شوراي دانشآموزي ؛5/0 امتياز - تشكيل و فعّاليّت شوراي دانش آموزي و كميتههاي ذيل آن؛ 1 امتياز - تشكيلوفعالسازيانجمنهاي ورزشي دانش آموزان در چهارچوب آيين نامه هاي مربوطه1 امتياز - ميزان تأثيرگذاري تصميماتشورايدانشآموزيدرمديريت مدرسه، به كارگيري20 تا 50% از تصميمات 5/0 امتياز؛ 51 تا 70% از تصميمات 1 امتياز، بيشاز 70% از تصميمات؛5/1امتياز - ميزان فعّاليّت تشكلهاي دانشآموزي؛ بسيج دانش آموزي 1 امتياز ، انجمن اسلامي 1 امتياز، پيشتازان و فرزانگان 1 امتياز ، هلال احمر 1 امتياز؛ 4امتياز |
|
|||||||||||
4 |
ميزان مشاركت و موفّقيت دانشآموزان در امور تحصيلي – تربيتي ، مطالعه و پژوهش، جشنوارهها، مسابقات (علمي، فرهنگي، هنري،ورزشي و ...) |
22
|
- ارتقا و پيشرفت معدل كلاسي[6] ( نوبت دوم نسبت به نوبت اوّل، تا 2 نمره) از 30 تا 60 % كلاس ها، 2 امتياز ؛ بيش از 60% كلاس ها؛ 4امتياز - كسبرتبهیاوّل درسطح منطقه: به ازای موفّقيت هر فعّاليّت انفرادي يا گروهي ،1 امتياز؛حدّاكثر3 امتياز - كسب رتبهی اوّل و دوم در سطح استان: به ازای موفّقيت هر فعّاليّت انفرادي يا گروهي ، 2امتياز؛ حدّاكثر 6 امتياز - كسب رتبهی اوّل ،دوم و سوم در سطح كشور: به ازای موفّقيت هر فعّاليّت انفرادي يا گروهي ، 3امتياز؛حدّاكثر9 امتياز |
|
|||||||||||
|
سقف امتیاز |
43 |
مجموع امتياز مكتسبه |
|
|||||||||||
|
امتياز مكتسبه
|
سطح ارزشيابي |
|
||||||||||||
|
به عدد |
به درصد
|
متعالي |
ممتاز |
موفّق |
پويا |
كمتر از حدّ انتظار |
|
|||||||
|
100 - 95 درصد |
94- 85 درصد |
84 – 75درصد |
74 - 65 درصد |
كمتر از 65 درصد |
|
|||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||
*امتياز مكتسبه (به درصد) = 100× كلّ امتياز مكتسبه
كلّ امتياز
ساير توضيحات ، برداشت هاو اظهارنظر ارزياب:
نام و نام خانوادگي
تاريخ و امضای ارزیاب
ملاك هاي ارزيابي برنامهي تعالي مديريت مدرسه
نمون برگ 5
استان : |
منطقه : |
دورهي تحصيلي: |
نام مدرسه : |
نام مدير: |
محور: توسعهي مشاركت اوليا و نهادهاي اجتماعي در امور مدرسه مدارس متعالي با ايجاد زمينههاي لازم و ظرفيت سازي مطلوب تلاش مي نمايند با مشاركت، هماهنگی و همفكري مربیان ، اوليا و نهادهاي اجتماعي زمينههاي تربیت و رشد فکری و اخلاقی دانش آموزان را فراهم نمايند.
|
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
1 |
فراهم آوردن زمينه هاي مناسب مشاركت اوليا
|
8 |
- شناساييظرفيت ها و توانمنديهاي اوليا و تشكيل بانك اطّلاعاتي ؛ 1امتياز - تشكيل و برگزاري هدفمند و منظم، مجمع عمومي اوليا و انجمن اوليا و مربيان بر اساس مصوبات شوراي عالي آموزش و پرورش؛2 امتياز - دعوت از اوليا جهت همكاري و حضور حدّاكثري و تشكيل كميته هاي تخصصي با حضور آنان؛1امتياز - بسترسازي و ايجاد فضاي مناسب جهت برگزاري جلسات ديدار با اوليا، گفتوگو، تبادل نظر و ارائه راهكارهايعملي جهت كمك به پيشرفت تحصيلي- تربيتي فرزندانشان؛2 امتياز - پاسخگويي شايسته به اوليا و ارتباط صميمانه با آنان از سوي تمامي كاركنان؛2 امتياز
|
|
2 |
استفادهی بهينه از مشاركت اوليا در زمينههاي( علمي ، تخصصي ، فني ، اقتصادي و.... )
|
12 |
- ميزان بهرهگيري از توان فكري و مهارتهاي اوليا جهت ارتقای امور آموزشي، مشاركت تا 40% اوليا 1 امتياز ؛از 41 تا 70% اوليا 2 امتياز ؛ بيش از 70% اوليا؛ 3 امتياز - ميزان بهرهگيري از توان فكري و مهارتهاي اوليا جهت ارتقای برنامههاي پرورشي، مشاركت تا 40% اوليا 1 امتياز ؛از 41 تا 70% اوليا 2 امتياز ؛ بيش از 70% اوليا؛ 3 امتياز - ميزان بهرهگيري از توان فكري و مهارتهاي اوليا در برنامههاي بهداشتي – ايمني و ورزشي، مشاركت تا 40% اوليا 1 امتياز ؛از 41 تا 70% اوليا 2 امتياز ؛ بيش از 70% اوليا؛ 3 امتياز - ميزان بهرهگيري از توان فكري و مهارتهاي اوليا در امور مالي، مشاركت تا 40% اوليا 1 امتياز ؛ از 41 تا 70% اوليا 2 امتياز ؛ بيش از 70% اوليا؛ 3 امتياز |
|
3 |
ارتقای سطح دانش و اطّلاعات اوليا و ارائه خدمات آموزشي – مشاورهاي
|
6
|
- نيازسنجي 1 امتياز و تعيين سرفصلهاي جلسات آموزش خانواده 1 امتياز ؛ جمعاً2 امتياز - برنامه ريزي و برگزاري كلاسهاي آموزش خانواده براساس نتايج نياز سنجي، باحضور اساتيد صاحب نظر ؛2 امتياز - ارائه خدمات راهنمايي به خانوادهها ؛ 1 امتياز - ايجاد بسترهاي ارتباطي ميان خانوادههاي آسيبپذير و آسيبزا با مشاوران تخصصي خانواده ؛ 1امتياز
|
|
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
4 |
شناسايي و بهرهگيري از مشاركتهاي برون سازماني
|
6 |
- شناسايي و برقراري ارتباط جهت استفاده از ظرفيتهاي برون سازماني ؛ 1 امتياز - موفّقيت در جذب مشاركتهاي داوطلبانه و بهرهگيري بهينه از ظرفيتهاي برون سازماني اعم از شوراي محلّه، شهرداري، استانداري، مساجد و ديگر نهادهاي اجتماعي در خصوص تأمين نيازهاي :آموزشي، پرورشي،عمراني،تربيت بدني، بهداشتي و ...؛ در هر شاخه 1 امتياز ؛ حدّاكثر 5 امتياز |
|
سقف امتیاز |
32 |
مجموع امتياز مكتسبه |
|
امتياز مكتسبه
|
سطح ارزشيابي |
|||||
به عدد |
به درصد
|
متعالي |
ممتاز |
موفّق |
پويا |
كمتر از حدّ انتظار |
100 - 95 درصد |
94- 85 درصد |
84 – 75درصد |
74 - 65 درصد |
كمتر از 65 درصد |
||
|
|
|
|
|
|
|
*امتياز مكتسبه (به درصد) = 100× كلّ امتياز مكتسبه
كلّ امتياز
ساير توضيحات ، برداشت هاو اظهارنظر ارزياب:
نام و نام خانوادگي
تاريخ و امضای ارزیاب
ملاك هاي ارزيابي برنامهي تعالي مديريت مدرسه
نمون برگ 6
استان : |
منطقه : |
دورهي تحصيلي: |
نام مدرسه : |
نام مدير: |
محور: سلامت ، تربيت بدني ، پيشگيري و ايمني در مدارس متعالي فضاي شاداب و شرايط ايمن و بهداشتي به عنوان بستر مناسبي براي پرورش و شكوفايي استعدادهاي دانش آموزان مورد توجّه قرار مي گيرد. |
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
1 |
ارتقاي بهداشت عمومي مدرسه |
12 |
- پيش بيني و تهيّهي ملزومات بهداشتي موردنياز (صابون مايع ، سطل زباله، وسايل نظافت و..) ؛2 امتياز - رعايت بهداشت در مدرسه (كلاسها ، راهروها ، حياط، در و پنجره ها ،آبخوريها، سرويسهاي بهداشتي و تفكيك آبخوري ها از سرويس هاي بهداشتي ، پايگاه تغذيه سالم و ... ) ؛3 امتياز - انجام معاينات پزشكي دانش آموزان ؛2 امتياز - عرضهی موادّ غذايي بهداشتي ، استاندارد و غني شده در مدرسه؛2 امتياز - آموزش و انعكاس توصيههاي بهداشتي و تغذيهاي در خصوص استفاده از موادّ غذايي سالم و غني شده متناسب با سن و جنس دانش آموزان؛ 1امتياز - آموزش و تأكيد به رعايت بهداشت فردي و اجتماعي توسط ( كاركنان ، دانش آموزان و اوليا ) ؛2امتياز |
|
2 |
فراهم سازي شرايط ايمن |
12 |
- رعايت استاندارد و نكات ايمني درمدرسه(وجود جعبه كمكهاي اوّليه، كپسول آتش نشاني، سيمكشي استاندارد، پريزها و رابطهاي ايمن و...)؛ 3 امتياز - توجّه به استاندارد و ايمني فضا و تجهيزات آزمايشگاهي ،كارگاهي و ورزشي ؛ 3 امتياز - توجّه به ايمني ساختمان مدرسه (حفاظ ايمني براي پلههاو پنجرهها ، آسفالت حياط و ..)؛2 امتياز - تعبيه و استفاده از وسايل گرمايشي و سرمايشي مناسب؛2 امتياز - توجّه به ايمن بودن وسايل و ابزار آموزشي، ورزشي و ....؛ 2 امتياز |
|
3 |
زيبا سازي و نشاط فضاي فيزيكي مدرسه
|
7
|
- توسعهي فضاي سبز و شاداب ؛ 2 امتياز - استفاده از رنگهاي مناسب و شاد براي پوشش دانش آموزان 1امتياز،پرده كلاس 1 امتياز، درها و ديوارهاي داخلي و بيروني مدرسه 1 امتياز؛ جمعاً 3 امتياز - دقّت در انتخاب و آراستگي درنصب تابلوها، پوسترها و تراكتهاي اطّلاعرساني و نقّاشي روي ديوارها...؛2 امتياز |
|
4 |
ارتقای سطح ارتباط صميمانه و احترام آميز ميان دانش آموزان، كاركنان و اوليا |
8 |
- وجود ارتباط دوستانه و محبّتآميز ميان كاركنان 2 امتياز ،ميان دانش آموزان 2 امتياز؛جمعاً4 امتياز - حسن اخلاق و رعايت احترام در ارتباطات ميان تمامي كاركنان 2 امتياز، دانش آموزان 2 امتياز؛ جمعاً 4 امتياز
|
|
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
5 |
پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي |
10
|
- فرهنگ سازي و آموزش مهارت خودمراقبتي در زمينهی آسيب هاي اجتماعي و رفتارهاي پرخطر مانند گرايش به دخانيات، انواع موادّ مخدر، خشونت و بيماريهاي نوپديد و....؛2 امتياز - توليد محتواي آموزشي،فرهنگي و اجراي فعاليت هاي فرهنگي از قبيل نمايشگاه و جشنواره جهت ارتقای توانمنديهاي دانشآموزان، مهارتهاي ارتباط جمعي، تصميمگيري،مهارت نه گفتن و .... ؛1 امتياز - رصد وضعيت خطرپذيري دانش آموزان 1 امتياز، تدوين برنامهی پيشگيرانه 2 امتياز، اجراي برنامه پيشگيري( كاهش عوامل مخاطره آميز درون و پيرامون مدرسه نظير فضاي كور و بي دفاع داخل مدرسه ، محل تجمع افراد بزهكار و فروشگاه هاي عرضه مواد دخاني اطراف مدرسه) 3امتياز، باز تواني دانش آموزان پر خطر( انجام مداخلهي مختصر و آموزشي ، رواني واجتماعي ويژه دانش آموزان در معرض خطر ) 1 امتياز ؛جمعاً 7 امتياز |
|
6 |
توسعهي تربيت بدني و ورزش در مدرسه |
6 |
- آموزش مفاهيم راست قامتي در مدرسه از قبيل نحوه ي صحيح نشستن ، راه رفتن ، دويدن و ساير موارد ؛1 امتياز - شناسايي دانش آموزان داراي ناهنجاري هاي اسكلتي و قامتي و ارجاع آن ها به كانون هاي حركات اصلاحي ؛1 امتياز - خط كشي زمين هاي ورزشي و تجهيز امكانات و وسايل ورزشي مدارس ؛1 امتياز - تشكيل كانون هاي ورزشي درون مدرسه به منظور آموزش رشته هاي ورزشي ؛1 امتياز - اجراي المپيادهاي ورزشي درون مدرسه اي در چارچوب دستورالعمل هاي ابلاغي؛2 امتياز |
|
سقف امتیاز |
55 |
مجموع امتياز مكتسبه |
|
ویژه ی هنرستانهای فنی و حرفهای و کاردانش
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
1 |
فراهم سازي شرايط ايمني |
3 |
- میزان استفادهی هنرجویان و هنرآموزان از لباس کار و وسایل حفاظت فردی متناسب با رشته ؛حدّاکثر 3 امتیاز |
|
امتياز مكتسبه
|
سطح ارزشيابي |
|||||
به عدد |
به درصد
|
متعالي |
ممتاز |
موفّق |
پويا |
كمتر از حدّ انتظار |
100 - 95 درصد |
94- 85 درصد |
84 – 75درصد |
74 - 65 درصد |
كمتر از 65 درصد |
||
|
|
|
|
|
|
|
*امتياز مكتسبه (به درصد) = 100× كلّ امتياز مكتسبه
ساير توضيحات ، برداشت هاو اظهارنظر ارزياب:
نام و نام خانوادگي
تاريخ و امضای ارزیاب
ملاكهاي ارزيابي برنامهي تعالي مديريت مدرسه
نمون برگ7
استان : |
منطقه : |
دورهي تحصيلي: |
نام مدرسه : |
نام مدير: |
محور : فعّاليّتهاي مكمل، فوق برنامه و پرورشي مدارس متعالي به منظور غنيسازي برنامه ها و تعميق يادگيري در دانش آموزان ، فعّاليّتهاي پرورشي ، مكمل و فوق برنامه را با توجّه به نيازها، استعدادها و علائق دانش آموزان پيشبيني و اجرا نموده تا ضمن ايجاد فرصتهايي براي كسب تجربه دانشآموزان در درون و بيرون مدرسه، محيط آموزشي را به محيطي پرنشاط، پويا و تعالي بخش تبديل نمايند. |
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
1 |
زمينهسازي جهت اجراي كيفي فعّاليّتهاي مكمل ، فوق برنامه و پرورشي |
7 |
- شناسايي نيازها و علايق آموزشي و پرورشي دانش آموزان؛1 امتياز - الويت بندي نيازهاي آموزشي و پرورشي و طبقه بندي علائق دانش آموزان؛1 امتياز - برنامهريزي براي فعّاليّتهاي متناسب با نياز سنجي؛1امتياز - اطّلاع رساني و ترغيب اوليا به استفادهی حدّاكثري دانش آموزان از فعّاليّتهاي مكمل، فوق برنامه و پرورشي؛1 امتياز - فضاي پرورشي مدرسه: شعار نويسي ، پرچم و .... ؛1 امتياز - ترغيب و تشويق دانشآموزان به شركت فعّال در فعّاليّتهاي مكمل، فوق برنامه و پرورشي؛1 امتياز - فراهم سازي شرايط و امكانات لازم براي اجراي فعّاليّتهاي مكمل ، فوق برنامه و پرورشي؛1 امتياز |
|
2 |
اجراي متنوع فعّاليّتهاي مكمل ، فوق برنامه و پرورشي |
9 |
- تشكيل گروههاي مختلف در رشته هاي آموزشي، علمي، هنري، ورزشي، فرهنگي و ... ؛1 امتياز - برگزاري جشنواره و مسابقات آموزشي، پرورشي ( قرآني ، فرهنگي ، هنري و ...) علمي،ورزشي(ميان دانش آموزان در پايههاي مختلف تحصيلي 2 امتياز، ميان دانشآموزان و كاركنان 2 امتياز) ؛4 امتياز - برگزاري اردوهاي علمي، تفريحي با حضور و مشاركت دانش آموزان و كاركنان؛2 امتياز - تشكيل كلاسهاي آموزشي و مهارتي در رشته هاي مختلف؛2 امتياز |
|
3 |
برگزاري نماز جماعت و مراسم آغازين مدرسه
|
12 |
- برگزاري نماز جماعت به صورت شكوهمند؛ 2 امتياز - مراسم آغازين كيفي ، متنوع و شاد ( قرائت قرآن مجيد ، سرود جمهوري اسلامي ايران ، برنامه هاي متنوع با توجه به مناسبت هاي مختلف ، اجراي نرمش صبحگاهي براساس دستورالعمل مربوطه)؛ 3 امتياز - مشاركت فعّال دانش آموزان و كاركنان در برگزاري نماز جماعت 2 امتياز و مراسم آغازين 2 امتياز؛ جمعاً 4 امتياز - استمرار و تنوع برنامههاي نماز جماعت 5/ 1 امتياز، مراسم آغازين 5/1 امتياز؛ جمعاً 3 امتياز |
|
4
|
ميزان رضايت حاصله از فعّاليّتهاي پرورشي، مكمل و فوق برنامه |
5 |
- ميزان استقبال از فعّاليّتهاي مكمل، فوق برنامه و پرورشي20تا 40% دانش آموزان 1 امتياز ؛ بيش از 40تا 70% دانش آموزان 2 امتياز ؛ بيش از 70% دانش آموزان ؛ 3 امتياز - پايداري ، استمرار ، مشاركت و حضور دانشآموزان در استفاده از برنامهها و فعّاليّت هاي پرورشي، مكمل و فوق برنامه؛2 امتياز |
|
سقف امتیاز |
33 |
مجموع امتياز مكتسبه |
|
امتياز مكتسبه
|
سطح ارزشيابي |
|||||
به عدد |
به درصد
|
متعالي |
ممتاز |
موفّق |
پويا |
كمتر از حدّ انتظار |
100 - 95 درصد |
94- 85 درصد |
84 – 75درصد |
74 - 65 درصد |
كمتر از 65 درصد |
||
|
|
|
|
|
|
|
*امتياز مكتسبه (به درصد) = 100× كلّ امتياز مكتسبه
كلّ امتياز
ساير توضيحات ، برداشت هاو اظهارنظر ارزياب:
نام و نام خانوادگي
تاريخ و امضای ارزیاب
ملاك هاي ارزيابي برنامهي تعالي مديريت مدرسه
نمون برگ8
استان : |
منطقه : |
دورهي تحصيلي: |
نام مدرسه : |
نام مدير: |
محور: برقراری نظام رشد آفرین انگیزشی كاركنان، اوليا و دانش آموزان مدارس متعالي ضمن احساس تعلّق نسبت به هويت سازماني مدرسه، به ارتقای سطح فكري، علمي و عملي خود ميانديشند و در جهت شكوفايي افزونتر و رقابت همراه با رفاقت، گامهاي عملي ارزندهاي را بر مي دارند. اين مدارس با در نظر گرفتن سازوکارهای تشويق و ترغيب دروني و بيروني، رشد انگيزشي ذينفعان را عالمانه مورد هدف قرار مي دهد. |
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
1 |
ايجاد ساز وكارهاي تشویقي براي كاركنان موفّق در امور مطالعه، پژوهش ، شركت در جشنواره ها و مسابقات (علمي، فرهنگي، هنري،ورزشي و...) و تأثيرگذاري در تصميمگيري ها ، مشاركت در برنامه هاي مدرسه و استقرار نظام ياددهي- يادگيري |
8 |
- تقدير از ذينفعان و معرّفي آنان به منطقه و استان؛2 امتياز - انعكاس نوع موفقيت ذينفعان در بخش خبرهاي ويژه نشريات داخلي، منطقهاي ، محلّي و تارنماي مدرسه و منطقه و ...؛ 2 امتياز - ايجاد فرصتهاي انتقال دانش و مهارت معلّمان موفّق درجلسات اولياء دانش آموزان و كاركنان درسطح مدرسه و منطقه و...؛4 امتياز |
|
2 |
ايجاد سازوكارهاي تشویقي براي دانشآموزان موفّق در امور تحصيلي – تربيتي، مطالعه، پژوهش ، جشنواره ها و مسابقات (علمي، فرهنگي، هنري، ورزشي و...) و تأثيرگذاري در تصميم گيري ها و مشاركت در برنامه هاي مدرسه |
8 |
- تقدير از ذينفعان در حضور دانش آموزان و اوليا؛2 امتياز - انعكاس نوع موفقيت ذينفعان در بخش خبرهاي ويژه نشريات داخلي، منطقهاي ، محلي و تارنماي مدرسه و منطقه و...؛2امتياز - ايجاد فرصتهاي انتقال دانش ومهارت دانش آموزان موفّق درجلسات اولياء كاركنان و ديگر دانش آموزان در سطح مدرسه و منطقه؛4 امتياز |
|
3 |
ايجاد ساز و كارهاي تشويقي براي اوليا در جهت افزايش مشاركت آنان در بخش هاي برنامه ريزي ، اجرايي و ارزيابي |
4 |
- تقدير از اوليا درحضور كاركنان ، دانشآموزان و ساير اوليا درسطح مدرسه و...؛ 2امتياز - انعكاس نوع خدمات ويژهي اوليا در بخش خبرهاي ويژه نشريات داخلي ، منطقهاي و تارنماي مدرسه و...؛ 2 امتياز |
|
سقف امتياز |
20 |
مجموع امتياز مكتسبه |
|
امتياز مكتسبه
|
سطح ارزشيابي |
|||||
به عدد |
به درصد
|
متعالي |
ممتاز |
موفّق |
پويا |
كمتر از حدّ انتظار |
100 - 95 درصد |
94- 85 درصد |
84 – 75درصد |
74 - 65 درصد |
كمتر از 65 درصد |
||
|
|
|
|
|
|
|
*امتياز مكتسبه (به درصد) = 100× كلّ امتياز مكتسبه
كلّ امتياز
ساير توضيحات ، برداشت هاو اظهارنظر ارزياب:
نام و نام خانوادگي
تاريخ و امضای ارزیاب
ملاك هاي ارزيابي برنامهي تعالي مديريت مدرسه
نمون برگ9
استان : |
منطقه : |
دورهي تحصيلي: |
نام مدرسه : |
نام مدير: |
محور: مديريت امور اجرايي و اداري مدارس متعالي ضمن شناسايي، به كارگيري بهينهو استفادهيحدّاكثرياز ظرفيتهاي بالقوه و بالفعل مدرسه، با برقراري نظم و ايجاد محيطي آرام و پويا نسبت به انجام امور به صورت کارآ و اثربخش اقدام مي نمايند. |
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
1 |
حسن اجراي قوانين و مقررات |
7 |
- اجراي كامل و دقيق آيين نامهها ، دستور العملها و بخشنامه ها..؛ 2 امتياز - نظارت برحسن اجراي آييننامه ها ، دستورالعملها و بخشنامه ها ؛ 2 امتياز - تفويض اختيار به كاركنان بر اساس ضوابط ؛ 1 امتياز - پاسخگويي به موقع و كيفي به بخشنامه ها و نامه هاي اداري؛2 امتياز |
|
2 |
حسن اجراي امور مالي
|
8
|
- بكارگيري سامانهي امور مالي و درج صحيح و به موقع اطلاعات مدرسه در سامانهي مزبور؛1 امتياز - انجام هزينه ها بر اساس مصوبات شوراي مالي؛1 امتياز - بايگاني اسناد و دفاتر مالي ؛1 امتياز - واريز كمكهاي مردمي به حساب مدرسه؛1 امتياز - استفاده از سامانهي اموال و تجهيزات و درج به موقع و صحيح اطلاعات مدرسه از نظر اموال و تجهيزات در سامانهي مزبور؛1 امتياز - استفادهی بهينه از اموال و تجهيزات؛1 امتياز - ثبت اموال اهدايي اوليا و خيرين در دفتر اموال؛1 امتياز - ارائه عملكرد مالي مدرسه به اوليا به صورت فصلي؛1 امتياز |
|
3 |
مستند سازي و بايگاني مناسب
|
6 |
- بايگاني مطلوب اسناد، مدارك، دفاتر و بخشنامه ها؛ 1 امتياز - ثبت مناسب و دقيق فرايند اجراي طرحها ، برنامه ها و فعّاليّتهاي مدرسه؛1 امتياز - تشكيل پرونده براي كاركنان و دانش آموزان؛1 امتياز - انعقاد قرارداد ارزشيابي سالانه با معلّمان و كاركنان ؛1 امتياز - دردسترس بودن اسناد و مدارك جهت ارائه به موقع به مسئولين مافوق ؛1 امتياز - استفاده مناسب از فناوري اطّلاعات و ارتباطات در ثبت اسناد و گزارشات ؛1امتياز |
|
سقف امتیاز |
21 |
مجموع امتياز مكتسبه |
|
امتياز مكتسبه
|
سطح ارزشيابي |
|||||
به عدد |
به درصد
|
متعالي |
ممتاز |
موفّق |
پويا |
كمتر از حدّ انتظار |
100 - 95 درصد |
94- 85 درصد |
84 – 75درصد |
74 - 65 درصد |
كمتر از 65 درصد |
||
|
|
|
|
|
|
|
*امتياز مكتسبه (به درصد) = 100× كلّ امتياز مكتسبه
كلّ امتياز
ساير توضيحات ، برداشت هاو اظهارنظر ارزياب:
نام و نام خانوادگي
تاريخ و امضای ارزیاب
ملاكهاي ارزيابي برنامهي تعالي مديريت مدرسه
نمون برگ10
استان : |
منطقه : |
دورهي تحصيلي: |
نام مدرسه : |
نام مدير: |
محور: خلاقيت و نوآوري مدارس متعالي براي توليد يك فكر نو و دستيابي به راه حلهاي جديد و رفع نيازهاي مدرسه زمينههاي خلاقيت را فراهم ساخته و با اجرا در آوردن افكار نو و راه حلهاي جديد نوآوري را توسعه ميدهند. |
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
1 |
توسعهي خلاقيت ونوآوري |
21 |
- برخوداري از طرح نظاممند( تبيين مسئله، هدف، فرايند اجرا، نظارت و ارزيابي و ...) هر طرح 3 امتياز؛ حدّاكثر9 امتياز - اجراي مؤثر هر طرح 3 امتياز؛حدّاكثر 9 امتياز - قابليت تعميم به مدارس ديگر؛ هر طرح 1 امتياز؛حدّاكثر3 امتياز |
|
سقف امتياز |
21 |
مجموع امتياز مكتسبه |
|
امتياز مكتسبه
|
سطح ارزشيابي |
|||||
به عدد |
به درصد
|
متعالي |
ممتاز |
موفّق |
پويا |
كمتر از حدّ انتظار |
100 - 95 درصد |
94- 85 درصد |
84 – 75درصد |
74 - 65 درصد |
كمتر از 65 درصد |
||
|
|
|
|
|
|
|
*امتياز مكتسبه (به درصد) = 100× كلّ امتياز مكتسبه
كلّ امتياز
ساير توضيحات ، برداشت هاو اظهارنظر ارزياب:
نام و نام خانوادگي
تاريخ و امضای ارزیاب
ملاك هاي ارزيابي برنامهي تعالي مديريت مدرسه
نمون برگ 11(ویژهی هنرستان های فنی و حرفه ای و کاردانش)
استان : |
منطقه : |
دورهي تحصيلي: |
نام مدرسه : |
نام مدير: |
محور: بهرهوری آموزشهای عملی و کارگاهی مدیران مدارس متعالي با بهره گیری از کلیه ظرفیتها و امکانات موجود در هنرستان و با جلب مشارکت هنرآموزان و هنرجویان هنرستان، زمینه ارتقای کیفیت آموزشهای عملی، کارگاهی و آزمایشگاهی و افزایش بهره وری این آموزشها را فراهم می نمایند |
ردیف |
ملاک ارزیابی |
سقف امتیاز |
شاخص |
امتیازمكتسبه |
1 |
بهبود و ارتقایکیفیت آموزش های عملی و کارگاهی |
24 |
- برنامهریزی مناسب برای اجرای مطلوب کارآموزی و کارورزی(برگزاری جلسه با هنرآموزان حدّاکثر 2امتیاز، انتخاب مكان مناسب حدّاکثر 3 امتیاز و نظارت بر اجرای مطلوب آن حدّاکثر 3 امتیاز)حدّاکثر 8 امتیاز - اجرای برنامهيآموزش همراه با تولید(تبیین برنامه برای سرپرستان بخش، هنرآموزان و هنرجویان 2 امتیاز- اجرای مطلوب و همه جانبه برنامه و تبصره 75، 3 امتیاز)حدّاکثر 5 امتیاز - توجّه به اجرای مطلوب آموزشهای عملی کارگاهی و آزمایشگاهی، حدّاکثر 4 امتیاز - رعایت استاندارد تراکم هنرجویان در کلاس کارگاهی و آزمایشگاهیحدّاکثر 2 امتیاز - افزایش میانگین نمرات دروس عملی کارگاهی و آزمایشگاهیحدّاکثر 3 امتیاز -حفظ و نگهداشت تجهيزات سرمايه اي؛ 2 امتياز
|
|
2 |
توسعهی فعّالیّتهای کارآفرینی |
21 |
- آشنایی هنرجویان با مباحث کارآفرینی، حدّاکثر 5 امتیاز - ارایه طرحهای کارآفرینی و خوداشتغالی توسط هنرجویان و معرّفی طرحهای برتر در مناسبتهای مختلف(به ازای طرحهای خوداشتغالی 2 امتیاز – سایر طرح های اشتغالزایی 4 امتیاز)حدّاکثر 16 امتیاز |
|
3 |
فراهم نمودن زمینهی ارتباط مؤثر فارغالتحصیلان و هنرجویان هنرستان |
2 |
راه اندازی انجمن فارغالتحصیلان هنرستانی جهت ارتباط مستمر هنرجویان و فارغ التحصیلان ، 2 امتیاز |
|
سقف امتياز |
47 |
مجموع امتياز مكتسبه |
|
امتياز مكتسبه
|
سطح ارزشيابي |
|||||
به عدد |
به درصد
|
متعالي |
ممتاز |
موفّق |
پويا |
كمتر از حدّ انتظار |
100 - 95 درصد |
94- 85 درصد |
84 – 75درصد |
74 - 65 درصد |
كمتر از 65 درصد |
||
|
|
|
|
|
|
|
*امتياز مكتسبه (به درصد) = 100× كلّ امتياز مكتسبه
كلّ امتياز
بازدید : 3936 | تاریخ : یکشنبه 24 اسفند 1393 زمان : 15:37 | نویسنده : رضا الیاسی زواره | نظرات () |